Sunday, February 19, 2012

Aku semakin "Bebal"

Kali ni saya nak berkongsi cerita tentang sesuatu yang pelik berlaku terhadap diri saya. Tak pasti samada ianya adalah berkaitan dengan antiviral yang saya makan atau disebabkan diri yang semakin tua.

Tapi sejak kebelakangan ni, saya dapat rasakan yang kepala hotak saya semakin bebal terutamanya dalam menjalankan kerja-kerja harian di pejabat.

Saya terlalu susah untuk memahami sesuatu task/kerja yang sepatutnya saya buat. Amik masa yang lama untuk memahami sesuatu benda. Dan yang paling ditakuti bila my boss atau anybody yang bertanya tentang sesuatu, teramat payah untuk saya memberi explanation....saya seolah-olah jadi bebal..dungu

Adakah ianya disbbkan stocrin atau combivr yang saya makan? Atau adakah faktor usia yang membuatkan daya ingatakan saya semakin berkurangan?

Apa yang paling saya takuti bila reputasi saya di office jatuh disbbkan kegagalan melaksanakan tugas dengan sempurna. Dek kerana masalah ni jugak, saya dah totally demotivae utk bekerja...dahlaa project yang ongoing sekrang dihantui bermacam masalah. Di tambah pulak dengan masalah ingatan yang saya alami. Ikutkan hati rasa nak berhenti kerja dan mencari kerja yang less stress!

11 comments:

  1. kadang2 tak cukup rehat dan stress manjang akibat kerja jadikan kita begitu.
    sabarlah tapi kalau ada peluang kerja yang less stress, why not!
    orang macam kita ni mana boleh stress sgt.

    ReplyDelete
  2. AO pernah jadi bebal macam ni.. blur sepanjang masa sampai nak cerita something dekat orang lain ao diam.. tak ingat. Mungkin kesan sampingan ubat.

    hindari dan uruskan stress secara baik Azri.. tidur awal dan buat qiyamulai.. AO pernah baca yang tahajud dapat menajamkan daya tumpuan kita mungkin ini salah satunya cara untuk mengurangkan stress iaitu mengadu dengan Allah.. lepaskan semua beban di jiwa..

    Ao harap Azri kembali pulih dan aktif seperti biasa.. dan kalau nak cari kerja kurang stress pun silakan .. mungkin itu yang terbaik. wallahualam.

    ReplyDelete
  3. Azri, bukan awk je, sy sendiri pun alami mslh yg sama. benda yg paling simple, tok sah nak terlalu complicated, tajuk lagu dan artis. sy ni salah sorang pencinta seni jgk dan sblm ni mmg slalu ikuti perkembangan muzik negara. pernah beberapa kali sy dgr satu lagu yg mmg biasa dgr, pastu sy cuba ingat apa tajuk lagu dan nama penyanyi...tetiba sy jd lupa.

    sy ada terbaca online ttg org2 mcm kita ni mmg akan mengalami fasa daya ingatan yang berkurangan atau makin merosot.

    tp kan azri itu masih ok lagi jgn je kita jd makin teruk. cth, tandas pun dah tak ingat kat mana hahahahaha... klu yg tu mungkin betul kata ahp, kurang tidur ka and so on kan...

    ReplyDelete
  4. huhu...ingatkan saya sorang aje yg kena benda ni.

    mmg plan nak cari keje yg less stress....tp memandangkan commitment yang agak tinggi, terpaksa lah bertahan dulu kt company ni. lagipun, baru je setahun saya start keje kt sini....

    ReplyDelete
  5. salam,hai...izinkan saya nak menulis disini. saya nyibuk2 jer nak komen kat sini.
    saya xtau en.Aku Lelaki Itu ni kejer pe...must be professional level kot. as far as i know (guessing jer)komuniti +ve warriors bukan calang2 kejer kan...?

    encik ni stress sgt yer kejer?slalu outstation n travel kan?project pon mcm byk kan?

    sumtimes kejer byk pon akn menganggu fikiran kter apatah lagi mmg kena punctual mkn ubat + kesihatan pon kena jage kan....

    jomlah kejer jadi cikgu...tension gak, tapi ketensionan menghadap murid2 sumtimes melegakan n mengumbirakan hati dan perasaan ni...

    juz frm my 2 cents la...

    ReplyDelete
  6. Salam jugak. Kerja biasa je jadi kuli batak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. marah ke? minta maaf....

      Delete
  7. bebal tu sementara aje..... nanti ok lah tu

    ReplyDelete
  8. Naj Mi : bebal ye... hahahahah kesian kita kan jd bebal..tp tak pa la, tu salah satu seni sebagai seorang plhiv. liku2 yg hrus diharungi..

    ReplyDelete
  9. alahhh.. sume org ada fasa bebal.. sy yg muda baru suku abad nih pun bebal tahap dewa. hp, kunci keta, kunci umah, beg, buku, pen main tinggal merata pastu abes satu kawasan carik.. nasib baik la anggota badan ni melekat, klau tak, telinga entah ke mana, idong berciciran, tangan merata. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa nak menambah.. hahaha.. *contoh bebal la ni* bila org explain, kna mtk dia explain 3 kali sebab kepala tak dpt terima.. sy slalu rasakan sbb otak da overload kne pikir 10 perkara dlm satu2 masa.. huuuu... kekadang sampai mtk org tu tulis je la, nnti baca balik fahamkan teks hahahah~

      Delete